Încă de pe vremea grecilor antici, care au observat Luna circulară și cerurile, oamenii de știință au știut că Pământul e rotund. Cu toate acestea, când stăm într-un parc sau privim pe fereastră, planeta noastră nu pare rotundă. De ce? Răspunsul ține de perspectivă.
De ce pare totul plat dacă Pământul e rotund? Suntem mici pe o planetă mare. Un adult mediu are între 1,5 și 2 metri înălțime. Imaginează-ți un acrobat care stă pe o minge cu un diametru de aproximativ 1 metru. Acesta ar vedea cum mingea se curbează în toate direcțiile. Acum imaginează-ți o muscă stând pe aceeași minge. Fiind mult mai mică, și cu o privire apropiată de suprafață, musca nu poate percepe întreaga curbură.
Pământul are un diametru de aproximativ 12,8 milioane de metri, iar perspectiva noastră de la 1,5-2 metri deasupra solului nu este suficientă pentru a observa curbura sa. Chiar și de pe vârful muntelui Everest, aflat la 8.850 de metri deasupra nivelului mării, planeta ar părea plată din cauza dimensiunilor sale uriașe, explică Space.com.
Linia orizontului pe care o vedem depinde de înălțimea la care ne aflăm. De la sol, ochii noștri pot percepe orizontul până la aproximativ 4,8 kilometri distanță. Aceasta este doar o mică parte din circumferința Pământului și insuficientă pentru a observa curbura. Pentru a vedea clar rotunjimea planetei, ar trebui să urcăm la altitudini de peste 10 kilometri, precum cele atinse de avioane comerciale.
Cum vedem Pământul din spațiu? Astronauții și sateliții pot observa întreaga planetă dintr-o perspectivă suficient de îndepărtată pentru a-i înțelege forma sferică. Totuși, nici măcar din spațiu nu ai putea detecta o caracteristică importantă a Pământului: el nu este o sferă perfectă. Este un elipsoid ușor aplatizat, mai lat la ecuator decât în înălțime.
Dar de ce Pământul este aplatizat? Această formă de „sferă turtită” este cauzată de rotația Pământului. Forța centrifugă, aceeași care te-ar face să zbori dintr-un carusel care se învârte rapid, creează o ușoară bombare în zona ecuatorială. În plus, caracteristicile de pe suprafața sa, precum munții și șanțurile adânci din oceane, produc mici distorsiuni în forma sa.
Geodezia este ramura științei care studiază forma Pământului și poziționarea acestuia în spațiu. Această disciplină este esențială pentru realizarea de hărți precise, monitorizarea nivelului mărilor și lansarea sateliților.
Deși știm de multă vreme că Pământul este o sferă, continuăm să descoperim detalii fascinante despre planeta noastră. Acest lucru ne reamintește cât de uimitor este locul pe care îl numim „acasă”.
NASA a contribuit cu o sumă astronomică la economia Statelor Unite în anul fiscal 2023
Acordurile Artemis ale NASA pregătesc terenul pentru cooperarea spațială globală
Un satelit NASA a inspectat un nor ciudat care se formează mereu în același loc
Megastructurile încetinesc rotația Pământului. Cum ne afectează acest lucru?